Lawatan guru dari China ke SMKSK

Pada 16/8/12,sekumpulan guru dari China telah melawat ke Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kembangan.Tujuan bagi lawatan kali ini adalah untuk mengenali sukatan pembelajaran bahasa Cina di Malaysia dan juga mengeratkan silaturahim antara gura-gura dua buah negara.Pada hari tersebut,kumpulan guru dari China tiba di sekolah kita pada pukul 2.45 petang,pengetua sekolah,En.Tay Keng Lee,PPN,guru bahasa Cina dan juga sebilangan pelajar telah menyambut mereka di  depan pintu besar sekolah.Selain itu,ahli kelab Gendang 24 Musim 1 Malaysia ,ahli kelab Wushu ,ahli kelab Diabolo dan juga pelajar dari tingkatan 1 telah membuat persembahan untuk menyambut kedatangan mereka.Selepas itu,semua guru pergi ke perpustakaan untuk menyaksi ‘Power point’ yang disediakan oleh guru sekolah kita bagi mengenali sukatan pembelajaran Malaysia secara mendalam.Selepas makan tengah hari,Pn.Lim LH pun menjalankan ‘Microteaching’ di bilik tayangan sekolah kita.Guru-guru dari China turut memberi pandangan,dan mengadakan pertukaran pendapat.Sebelum kumpulan guru dari China pulang,sesi pengambilan gambar telah diadakan.

在八月十六日(星期三),一群从中国湖南省远道而来的老师、教授们前来本校作交流。这一次的马中华文教师交流会的宗旨是让诸位老师认识及了解马来西亚国民中学华文教育体系,行政结构及软硬体设备。除此之外,这次的交流会也有助于建立马中华文教师的友好关系,促成两国师生交流计划并间接提升教师素质。当天,中国湖南省的老师们大约在2时45分抵达本校,戴校长、老师们及华文学会的同学们都热烈的欢迎他们的到来。同学们还献上了"1个马来西亚24节令鼓"、武术表演、诗歌朗诵及扯铃等表演节目。过后,大家移步到图书馆观赏幻灯片以进一步了解马来西亚国民中学华文教育体系。茶点后,本校林丽慧老师更为大家准备了微型教学–《念奴娇》。来之中国的老师们都各自发表意见,与本校老师交流一番。这一次的马中华文教师交流会在5时45分左右结束,结束前大家也不忘拍上一张大合照作纪念。